Monthly Archives: March 2012

Subhanallah

Kali pertama Imran menendang perut ibunya ketika dalam kandungan, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran dilahirkan, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran buka matanya, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran bersuara, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran tersenyum, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran merangkak, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran tumbuh gigi, ku katakan Subhanallah.

Kali pertama Imran berdiri dan berjalan, ku katakan Subhanallah.

Semua kali pertama yang Imran lalui, tak mungkin berlaku jika tidak diizinkan Allah. Indah sungguh ciptaan Allah, sekali lagi ku katakan Subhanallah.

Setiap Umat Ada Ujiannya

Hadtih:
Diriwayatkan daripada Kaab bin Iyadh r.a katanya: Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya setiap umat itu ada ujiannya dan ujian umatku adalah harta kekayaan. ” (Hadis riwayat Imam Tirmizi).

Kesimpulan Hadis:
Allah s.w.t menjadikan harta sebagai perhiasan kehidupan dunia dan menjadikan fitrah kejadian manusia lebih cenderung kepada harta dan suka mengumpul harta, oleh yang demikian umat Islam hendaklah berhati-hati di dalam mengumpulkan harta di mana dia hendaklah mengumpulkan harta yang halal dan menjauhkan diri dari mengumpulkan harta yang haram.

sumber: http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/koleksihadith.htm

Perbandingan harga Carrefour vs supermarket biasa

Ini research yang ku buat sendiri, bandingkan harga barang pampers Huggies dan susu Dutch Lady di hypermarket Carrefour dan di supermarket Darussalam, presint 9, Putrajaya.

Harga hypermarket ‘cut price’ Carrefour (berubah-ubah mengikut promosi ‘Harga Rendah’)
Susu Dutch Lady: RM5.00 – RM6.00
Lampin Huggies (M/L/XL): RM35.00 – RM47.00

Harga supermarket Darussalam presint 9, Putrajaya
Susu Dutch Lady: RM4.45
Lampin Huggies (M/L/XL): RM29.50


Gambar diambil di supermarket Darussalam, Presint 9.

Korang boleh tengok sendiri harga 2 barang nih di mana-mana Carrefour.

Just my research on these 2 items. Jadilah pengguna bijak, jangan kena tipu dengan promosi ‘Sale’ atau ‘Harga Terendah’ :)

Just some rules for success

p/s: Walaubagaimanapun peraturan kat atas sedikit bercanggah dengan salah satu sifat Rasulullah SAW, menyampaikan.

Imran ‘Brrr’-ing

Sedikit kemaskini tentang Imran anak ku:
1. Gigi atas dan bawah dah tumbuh, hampir serentak.
2. Nak pakai lampin bukan main susah, boleh tanya Latipah sendiri ;p.
3. Boleh kalah kan korang kalau nak lawan ‘brrrrrrrrrrrrrrrrrr’ – tonton video di bawah! ;p.

i i i i i