Category Archives: Tips

Petrol Mana Paling Jimat

Sejak awal tahun 2011, banyak syarikat petrol mula mengumumkan formula baru yang dapat menjimatkan minyak, ada yang syiling-syiling ikut kereta, ada yang jimat sampai 1 liter, ada yang pergi lebih jauh, macam-macam. Masing-masing keluarkan nama baru bagi formula petrol yang baru. Semua tuh marketing, siapa-siapa pun boleh buat. Persoalannya sejimat mana petrol baru nih? Secara peribadi saya takkan percaya iklan-iklan kat TV tuh selagi saya tak alami sendiri. Bukan iklan petrol saja, semua iklan jugak.

Atas niat ingin tahu, sejak bulan Mac 2011, saya mula lakukan kajian bagi mendapatkan jawapan petrol mana paling jimat!

Cara kajian: Isi RM50 dan catatkan meter trip (dalam KM) berapa jauh RM50 boleh pergi
Jumlah kekerapan: 3 kali bacaan untuk setiap jenis petrol (3 x RM50)
Model kereta: Honda City

Di bawah saya senaraikan data-data yang saya ambil untuk 5 syarikat petrol terbesar di Malaysia:

Tersedak Susu: Cara beri bantuan kecemasan

KES kematian akibat menyusu ketika tidur bukan sesuatu yang baru. Hampir setiap bulan, kemalangan disebabkan tersedak susu atau tercekik makanan dilaporkan media yang kebanyakannya berlaku di pusat penjagaan kanak-kanak.

Ia sesuatu yang cukup malang apabila bayi yang baru saja mengenal dunia tidak dapat meneruskan kehidupan dek kelalaian ibu bapa atau penjaganya sendiri. Belum lagi dengan emosi si ibu dan bapa yang tidak dapat menerima hakikat kehilangan anak tersayang disebabkan kecuaian.

Menurut Pakar Kanak-Kanak,

Lupa & Cara Mengatasinya

Anda merupakan seorang pelupa (jangka masa pendek) apabila

Anda tidak tahu nak buat apa hari ini walaupun dah plan semalam
Anda tak pasti apa lagi kerja yang perlu diselesaikan di pejabat sehinggalah bos bising
Anda perlukan bantuan seperti kalendar, PDA (dll) sebagai reminder
Anda lupa lirik lagu kegemaran anda
Anda tak ingat apa yang anda sedang fikirkan 10 saat sebelum itu
Anda lupa nama kenalan baru yang baru jumpa tadi!
Anda tiba-tiba gelak tapi tak tau pasal apa
Anda lupa nak tulis di blog pasal apa
Anda lupa apa yang anda lupa!

dan banyak lagi, ku dah lupa apa nak tulis..Sindrom lupa boleh menyebabkan kita stress, lebih-lebih lagi apabila kita cuba untuk ingat apa yang kita lupa, adoi!

Beberapa cara mengatasi (atau mengurangkan) lupa:
1. Solat dan doa jangan tinggal. Dari segi saintifik, apabila sujud, darah lebih banyak mengalir ke bahagian kepala.
2. Amalkan baca al-Qur’an. Ini juga dikatakan boleh elak dari penyakit nyanyuk!
3. Elakkan makan kepala ikan dan semut!
4. Amalkan makan kismis dan madu. Elakkan makan hingga kenyang dan kurangkan makan benda masam
5. Elakkan melihat najis dan kemaluan
6. Jangan fikir yang bukan-bukan!

7 Tips Memandu Ketika Hujan

Akhir-akhir ni kita saksikan kerap berlaku hujan lebat lebih-lebih lagi di sekitar kawasan Lembah Klang, jadi adalah penting untuk kita mengetahui tips memandu ketika hujan (atau hujan lebat) bagi memastikan keselamatan anda sebagai pemandu dan juga penumpang lain selamat tiba ke destinasi.
Banyak tips memandu ketika hujan yang kita sedia maklum contohnya pasangkan wiper, perlahankan kenderaan, elak lopak air dan buka lampu jika perlu. Namun banyak lagi tips yang mungkin kita terlepas pandang, jom cekedout 7 tips ini!

1. Elakkan menekan brek apabila kereta

Tips Bayi Tidur Lena

Tips bayi tidur lena amat berguna buat ibubapa lebih-lebih lagi mereka yang baru dikurniakan  cahaya mata pertama, yang belum ada banyak pengalaman (saya contohnya). Apatah lagi bayi yang masih kecil, hampir setiap jam terjaga. Tergerak hati penulis untuk mencari tips bayi tidur lena agar sedikit sebanyak dapat membantu abah dan maknya tidur lena juga ;p.

Berikut adalah beberapa tips bayi tidur lena:
1. Urutan tubuh – teknik ini bukan sahaja berkesan kepada orang dewasa, bayi juga

i i i i i